Klachtenregeling en vertrouwenspersoon
Bij BeleefRijk staat het welbevinden van de jeugdige/ouder bovenaan. Wanneer een jeugdige/ouder niet tevreden is over de gegeven behandeling of een klacht daarover heeft, is het van belang dat dit goed wordt gehoord. Ten eerste omdat BeleefRijk van mening is dat het van belang is dat jeugdige/ouder ten alle tijden serieus worden genomen in hun klacht en ten tweede eerste omdat het kan bijdragen aan betere kwaliteit van behandeling. De professional leert ook van het krijgen van feedback en zal deze ook als zodanig verwerken.
In behandeling nemen van klachten
We streven ernaar om er samen met de jeugdige/ouder uit te komen wanneer er sprake is van een klacht. Ook voor de overheid is het van belang dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
BeleefRijk staat via het NIBIG aangemeld bij het Wkkgz.
Hiermee voldoet BeleefRijk aan:
- een klachtenreglement
- een klachtenfunctionaris
- aansluiting bij een erkende geschilleninstantie (Stichting Zorggeschil)
Als de klacht leidt tot een geschil, neemt een geschillencommissie van Stichting Zorggeschil de zaak in behandeling. De jeugdige/ouder kan dat met deze link in gang zetten: https://nibig-geschillencommissie.nl/contact/ Zo nodig verstrekt het NIBIG-solidariteitsfonds vanuit het Gelaagd Register de Wkkgz gegevens aan Stichting Zorggeschil.
Vertrouwenspersoon
Als een jeugdige/ouder te maken krijgen met jeugdhulp kan dat mogelijk een ingrijpende en emotionele ervaring zijn. BeleefRijk heeft daarom middels AKJ geregeld dat er een mogelijkheid is tot het inschakelen van een vertrouwenspersonen.
Alle jeugdigen (woonachtig in Brabant) die gebruik maken van onze zorg kunnen via het AKJ gratis ondersteuning of hulp krijgen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Dit kan via de website https://jeugdstem.nl/wat-we-doen, het landelijke nummer van het AKJ: 088 – 555 10 00 of het contactformulier https://jeugdstem.nl/contact/overige-vragen